De la MAMA citire

De la MAMA citire:

"Dacă încerci, ai două şanse. Dacă nu, nu ai niciuna."

Căutați pe acest blog

vineri, 19 octombrie 2012

Pate de ficat

Vă promiteam aici că voi reveni cu detalii despre fiecare chestie despre care nu am mai scris pe acest blog.


Primul la rând: pate-ul de ficat preparat în casă.

Are un gust total diferit de cel de conservă. După o săptămână ce mai rămăsese în recipient era stricat, deși ținusem vasul în frigider. Poate la congelator e mai bine... Voi încerca.

Totul a pornit de la diverse bucăți de ficat păstrate ba de la păsările de curte primite, ba dintr-un pachet cumpărat din comerț. Stăteau prin congelator și ocupau locul degeaba. Am sunat-o pe mama, că știu că ea mai făcea, dar mai mult de porc. Și, ce credeți?, mama caută pe net și îmi zice că a găsit următoarea rețetă: 500 gr de ficat, 100 gr + 50 gr unt, 2 cepe mari, 100 ml vin, busuioc, sare, piper.

Zic perfect!, am de toate, să purcedem la a-l face. 
Când colo ce să vezi: hai să stăm, aveam doar 260 gr de ficat. Nu-i nimic - reconfigurarea ... rețetei, ca să îl parafrazez pe Marcel (așa ne-am botezat noi GPS-ul pe care îl aveam acum hăt ani, GPS care s-a pierdut miraculos după ce ne-a înnebunit cu reconfigurarea traseului cu accent franțuzit). Să revenim la ficatul meu.

Ficat care stătuse o noapte în apă rece în frigider, iar a doua zi de dimineață începând i-am tot schimbat apa de vreo 3-4 ori până la prânz când m-am apucat a-l prepara. Asta m-a învățat Adi Hădean că ajută la diminuarea gustului amar. Înainte de preparare l-am pus în strecurătoare să se scurgă apa.

Tigaie încinsă. 3 cepe mici tocate. 80 gr de unt în tigaie la topit. Apoi ceapa peste la călit. Ficatul cu cât mai puțină apă posibil și el la tratament termic. Piper. Usturoi tăiat feliuțe și el în focuri. După ce ficatul și-a schimbat culoarea am pus 50 de ml de vin roșu (că din acest fel de vin aveam o sticlă desfăcută). Am lăsat la putere domoală cam 40-45 de minute. Acum am adăugat cam 2 lingurițe de pastă de busuioc. Să știți că nu am uitat să scriu de sare, chiar nu am pus până la acest moment. Tot de la Adi Hădean (și nu numai) știu că sarea peste ficăței în timpul preparării îi întărește; sare se pune la servire.

Am lăsat la răcit apoi am adunat părțile solide din tigaie și le-am căsăpit cu mixerul vertical, acum adăugând sare după gust. Am mai folosit din sosul din tigaie, pentru că amestecul era cam dificil de pisat, dar nu pe tot.
Deși pasta a ieșit mai moale decât pate-ul din cutie, ținută la frigider se face exact de consistența care trebuie din cauza untului.

Și cam asta a fost cu pate-ul ...




2 comentarii:

Unknown spunea...

Delicios, si mie imi place pateul facut in casa!

Irina spunea...

Sunt perfect de acord, Paula!

Multumesc pentru vizita!


OFF Topic - interesant

Fobii din comunism

Neaşteptat

Revoluţia produselor ecologice

Vreţi să ştiţi cam ce se fură în România în fiecare zi? Încercaţi aici.